Opažni sistemi pri moderni gradnji

Opažni sistemi so pri moderni gradnji eden izmed najpomembnejših elementov za zagotavljanje uspešne, hitre in varne gradnje stanovanjskih, poslovnih ali industrijskih objektov. Opaž se uporablja za oblikovanje in podpiranje betonskih konstrukcij, dokler beton ne doseže zadostne trdnosti, da prenese lastno težo.
Opaž se uporablja za izdelavo praktično vseh elementov stavbe: temelji, stene, plošče, stopnišča, preklade, stopnišča,..

Opažni sistemi se med seboj razlikujejo po različnih parametrih, osnovna delitev pa je glede na materiale iz katerih so opaži izdelani. Najpogosteje se srečujemo z opaži izdelanimi iz lesa, jekla, aluminija ali katerega drugega materiala. 

Glavne lastnosti opažev glede na material:

Leseni opaži so izdelani iz vezanega lesa ali na vlago odpornih ivernih plošč. Vezane plošče so še vedno najbolj pogosta izbira pri opaževanju. Omogoča enostavno oblikovanje opaža, poleg tega pa se lahko v primeru pravilnega vzdrževanja tudi večkrat uporabi. Z vidika stroškov materiala je lesen opaž dokaj poceni in enostavna rešitev, a se pomanjkljivosti kažejo predvsem v hitrosti opaževanja. Za večje gradnje je leseno opaževanje preveč zamudno, slabost lesenega opaža pa je tudi krajaša življenjska doba materiala v primerjavi z drugimi opaži.

Jekleni opaž je močnejši, vzdržljivejši in ima daljšo življenjsko dobo kot lesen opaž. Za razliko od lesa, jeklo ne absorbira vlage iz betona, zato se jekleni opaž tudi ne krči in ne zvija. Hitrost opaževanja je višja v primerjavi z lesenim opažem, zato je izbira jeklenega opaža zelo primerna za gradnjo večjih objektov. Tudi jekleni opaž omogoča oblikovanje različnih gradbenih elementov, zelo pa se izkaže tudi pri ukrivljenih konstrukcijah.

Če leseni opaž nosi naslov najlažjega opaža, jekleni opaž pa običajno pomeni težke elemente, za katere potrebujemo pomoč dvigala, je aluminijski opaž alternativa obema. Aluminijski opaž je močan in lahek, zato omogoča hitro in kvalitetno opaževanje. Aluminijski opaž je tudi enostaven za čiščenje po odstranitvi, kar omogoča hitrejše gradbene cikle, enostavno rokovanje in večkratno uporabo brez izgube kakovosti.

Poleg lesa, jekla in aluminija, se za izdelavo opažev uporabljajo tudi drugi materiali - predvsem plastika, a so prvi trije materiali še vedno daleč najbolj zastopani na gradbiščih.

Moderni opažni sistemi so modularni, zasnovani za hitro, natančno in učinkovito opaževanje. Pri uporabi modularnih jeklenih ali ALU opažnih sistemov se zmanjša tudi količina odpadnega materiala, za opaževanje potrebujemo manj delovne sile, poviša pa se hitrost gradnje. S pravilno uporabo ter rednim vzdrževanjem omogočimo jeklenim in aluminijskim opažem tudi zares dolgo življenjsko dobo.

Glavne zahteve za opaže:

  • dovolj močan, da vzdrži težo betona med vlivanjem in sušenjem ter, da prenese vse obremenitve in tresljaje (vibriranje betona, obremenitev z opremo, delavci,..)
  • zadostna togost, ki zagotavlja ohranjanje oblike
  • omogočena izdelava tesnih spojev
  • omogočeno enostavno odstranjevanje opažnih plošč po želenem zaporedju, pri tem pa ne sme prihajati do poškodb na betonu
  • opažne plošče zagotavljajo kvaliteten izgled betona (pomembno predvsem pri vidnih betonih)
  • varna in enostavna uporaba 
  • odpornost na vse zunanje vplive

Pri opaževanju lahko pride tudi do neželjenih napak oz. težav. Najbolj pogosta napaka pri opaževanju je, da delavci na gradbišču ne upoštevajo navodil pri hitrosti vlivanja betona, tako da pride do prevelikih obremenitev in opaž lahko tudi popusti. Poleg tega lahko težave nastopijo tudi pri uporabi poškodovanih elementov opaža, uporabi manj kvalitetnih opažnih sistemov, ki niso dovolj natančno izdelani oizroma so pri izdelavi opaža uporabljeni manj kvalitetni materiali. 

Pri delu z Ringer opažnimi sistemi ste lahko brez skrbi glede zgoraj opisanih težav. Vsi naši opažni sistemi so natančno izdelani iz najkakovostnejših materialov ter vam v vsakem trenutku zagotavljajo izdelavo najkvalitetnejših betonskih konstrukcij. Ste bolj naklonjeni oziroma navajeni na delo z lesenimi opaži? Gradite večje objekte, kjer sta hitrost in kvaliteta gradnje na najvišjem nivoju? Bi se radi izognili uporabi dvigal, a vseeno potrebujete dovolj močan opaž?

Vsem vašim zahtevam lahko pridemo nasproti z našimi lesenimi opaži FLEX, jeklenimi opaži Master ali ST2000, aluminijskimi opaži Alu Master, AL2000, AluDEK,.. 
Omogočamo vam nakup ali najem opaža, poleg novega pa imamo vedno na razpolago tudi večje količine rabljenega opaža, katerega se da kupiti po zares privlačnih cenah. Naši izkušeni tehnologi vam bodo svetovali pri še tako kompleksnih gradnjah ter vam izdelali kvalitetne opažne načrte. Prodajna ekipa pa poskrbi za odzivnost ter pripravo privlačnih ponudb, glede na vaše izražene potrebe.

Back to top