Poceni opaž - je poceni res najceneje?

Sodobno gradbeništvo že nekaj časa med najpomembnejše konstrukcijske elemente zagotovo uvršča betonske dele stavb: betonske stene, plošče, stebre, preklade.. Izdelava le teh ne bi bila mogoča brez uporabe sodobnih opažnih sistemov. 
Tako kot povsod, tudi pri gradnji pomembno vlogo igra cena gradnje. Izvajalci so v preteklosti iskali in preizkušali mnoge načine, kako znižati stroške gradnje. Tako so tudi pri izbiri opažnih sistemov velikokrat posegali po navidez cenejših rešitvah, ki pa se na koncu niso vedno izkazale za najboljšo izbiro. 
V tokratnem zapisu se bomo zato lotili teme poceni opažev in zakaj poceni ni vedno tudi najceneje.

Opažni sistemi predstavljajo enega izmed najpomembnejših elementov gradnje, saj je z njihovo uporabo moč zagotoviti izdelavo betonskih elementov v skladu s projektno dokumentacijo. Kakovost končne betonske konstrukcije, hitrost gradnje in učinkovitost gradbenih del so poleg izbire kakovostnih materialov, v veliki meri odvisni predvsem od izbire kvalitetnega opažnega sistema. Tehnološki razvoj je omogočil, da se na trgu pojavljajo različni opažni sistemi, ki se med seboj razlikujejo tako po kvaliteti, kot tudi po sistemu opaževanja in ceni. Ravno cena je dostikrat ključni element pri sprejemanju odločitev.

Kaj je funkcija opaža, glavne naloge in tehnološke zahteve sodobnih opažnih sistemov?

Opaž predstavlja začasno tehnološko konstrukcijo, ki omogoča izdelavo najpomebnejših betonskih elementov pri gradnji. Opaž ima nosilno funkcijo ter zagotavlja trdnost in stabilnost nastajujoči gradbeni konstrukciji. Opaž daje obliko in površinski izgled svežemu betonu. Prevzema težo vgrajenega betona in armature ter preostale obremenitve, ki nastajajo pri procesu betoniranja. Poleg tega omogoča prenos obtežb na nosilno podlago. Glavne tehnološke zahteve za opažne sisteme so, da so le-ti zadostno nosilni, stabilni in trdni, tako da ne prihaja do neželenih deformacij, posedkov ali katerih drugih nepričakovanih in nesprejemljivih situacij. Opaž mora s svojimi lastnostmi zagotavljati, da bo površina betona ustrezala vsem zakonskim in projektiranim zahtevam.

Cena opažnega sistema

Opažni sistemi se, kot smo že omenili, med seboj razlikujejo po tehnoloških rešitvah in uporabljenih materialih. Zastareli opažni sistemi lahko v primerjavi s sodobnimi rešitvami konkurirajo le na področju cen, nikakor pa jim ne morejo slediti na področju kvalitete izdelave betonskih konstrukcij ter na področju hitrosti postavitve opaža, varnostnih kriterijev ter stroških prevoza in skladiščenja. 

Ringer opažni sistemi so na trgu že desetletja prepoznavni po svojih inovativnih rešitvah, kvaliteti in hitrosti postavljanja ter podiranja. Poceni opaži velikokrat predstavljajo zelo togo rešitev, ki je zelo zamudna za izvedbo in tudi ne zagotavlja optimalnih končnih rezultatov.
Ringer stenski in stropni opaži (sistemi Master, AluDEK, AL2000, ST2000,..) so najnaprednejši na trgu, omogočajo hitro postavljanje ter so pri vsaki uporabi zagotovilo za izjemen končni betonski izdelek. Pri postavitvi Ringer opaža lahko sodeluje številčno majhna ekipa opažerjev, ki lahko v zelo kratkem času postavi opaž. 
Izvajalci zato pri delu z Ringer opažnimi sistemi prihranijo pri času in tudi ceni graditve. Potrditev tega je tudi raziskava neodvisnega nemškega inštituta IZB (Institut für Zeitwirtschaft und Betriebsberatung Bau), ki je opažni sistem Ringer AluDEK označil za najhitrejši sistem na trgu. V vseh testiranih kategorijah je sistem AluDEK za seboj pustil 17 glavnih konkurentov.

Mnogi so že prepoznali vse prednosti Ringer opažnih sistemov. Pridružite se jim tudi sami in kontaktirajte naše svetovalce in prodajno ekipo ter dvignite izvedbo svojih projektov stopničko višje.

 

< nazaj​​​​​​​​​​​​​​

Back to top